Osteoporoosissa eli luuston haurastumisessa luun lujuus on heikentynyt ja riski murtumille kasvaa. Osteoporoosi on usein ikääntymiseen liittyvä ilmiö ja se on naisilla selvästi yleisempi kuin miehillä. Lähes puolet yli 50-vuotiaista naisista saa nikamamurtuman tai reisiluun kaulan tai rannemurtuman elämänsä aikana, kun miehillä vastaava riski on selvästi vähäisempi.  

Osteoporoosin riskitekijöitä ovat pienipainoisuus, vähäinen liikunta, tupakointi ja ravinnon kalsiumin ja D-vitamiinin puute. Myös jotkut lääkkeet ja sairaudet lisäävät osteoporoosin riskiä. Luonnollisesti myös omat perintötekijät on hyvä huomioida, kun pohtii oman luustonsa kestävyyttä ikääntymisen myötä.

Koska osteoporoosi ei anna mitään oireita ennen murtumaa omat riskitekijät on hyvä selvittää etukäteen. Luuston tiheysmittaus on kivuton ja edullinen tutkimusmenetelmä, jolla luuston lujuus voidaan selvittää sekä lannenikamista että reisiluun kaulasta. Murtumariskin tiedostaminen ja ennaltaehkäiseminen luo pohjaa virkeille, liikunnallisille ja itsenäisille vuosille. Lääkäri voi räätälöidä lääkehoidon ja ravitsemustekijät kunkin henkilön yksilöllisten tarpeiden mukaisesti